432

        

WEBINARS WOONZORGVRAAGSTUKKEN IN DE PRAKTIJK

Woonzorgvraagstukken in de praktijk

Een serie van 4 webinars waarin de woonzorgvraagstukken in de praktijk centraal staan. In samenwerking met de Taskforce Wonen en Zorg en in opdracht van ministeries VWS en BZK, Aedes, ActiZ en de VNG.

  1. Burgerparticipatie bij de woonzorgvisie, 16 juni 2021

  1. Versterken van het sociale cement in wooncomplexen, 6 juli 2021

  1. Langer thuis in een ander huis; over de mogelijkheden om de doorstroming van ouderen te stimuleren, 6 september 2021

  1. Aandacht voor verpleegzorg in de woonzorgvisie, 14 oktober 2021

Alle webinars starten om 14.30 uur en eindigen om 16.15 uur.
 


Webinar Langer thuis in een ander huis; over de mogelijkheden om de doorstroming van ouderen te stimuleren
Maandag 6 september 2021 (14.30 - 16.15 uur)

Langer thuis wonen wordt door veel senioren opgevat als blijven wonen in het huis waar ze al wonen. Toch is dat huis en de woonomgeving niet altijd het meest geschikt om oud te worden. Daarbij is het gezinshuis waarin ouderen vaak nog alleen of met z’n tweeën wonen in een krappe woningmarkt een gewild object voor gezinnen. Een verhuizing van senioren naar een kleinere woning brengt een verhuisketen op gang waar ook starters op de woningmarkt van profiteren. 

Wat gaan we doen?
Tijdens het webinar op 6 september gaan we in op de mogelijkheden die er zijn om doorstroming van senioren te stimuleren. Wat kunnen gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen en ouderen zelf doen? Wat werkt? We gaan in op bewustwordingscampagnes, seniorenmakelaars en wooncoaches, voorrangs- en financiële regelingen en ondersteuning bij de verhuizing zelf. Ook gaan we op zoek naar de knelpunten en belemmeringen die we in een werksessie van de Taskforce Wonen en Zorg verder uit zullen werken.

Wie doen er mee?
Het webinar wordt afgetrapt door Songül Mutluer, wethouder in Zaanstad. In haar eigen regio is een regeling ontwikkeld om oudere huurders te verleiden naar een passende woning te verhuizen. Als ambassadeur van de Taskforce Wonen en Zorg maakt ze zich hard  om in samenwerking met andere partijen in te spelen op de grote opgave in wonen en zorg. Susan van Klaveren, projectleider bij Platform 31, deelt de resultaten van een recente quick scan van 10 praktijkvoorbeelden. Wat zijn de effectieve en efficiënte interventies om in te zetten? Welke partijen zijn aan zet? Daarna nemen we een kijkje bij twee voorbeelden: in Zaanstreek-Waterland en in Friesland/Drenthe. Dion Heinis en Willeke Koops van respectievelijk woningcorporatie Parteon en de gemeente Zaanstad vertellen over de regionale aanpak om doorstroming te bevorderen. Anita Westerhof en Henk Oostland van de woningcorporatie en het huurdersplatform van Actium, gaan in op de ervaringen die zij opdoen met een actieve en gevarieerde aanpak. Laurens Meerten, voorzitter van huurdersvereniging HVOB, vertelt over de afspraken over doorstroming die de gemeente Lelystad, corporatie Centrada en de huurdersvereniging met elkaar hebben vastgelegd in de prestatieafspraken. Magdeleen Sturm van de Taskforce Wonen en Zorg reflecteert op de voorbeelden en zoekt naar de werkzame principes en de knelpunten.

Vragen die aan de orde komen:

  • Wat zijn effectieve en efficiënte instrumenten om doorstroming te bevorderen?
  • Wat werkt voor huurders en wat voor eigenaar-bewoners?
  • Willen ouderen niet verhuizen of speelt er wat anders?
  • Waarin verschillen noodverhuizers van (latente) wensverhuizers? Hoe speel je daar op in?
  • Hoe krijg je de bewoners zelf in de actiestand? 
  • Wat kan er lokaal en wat kan beter regionaal georganiseerd worden?
  • Welke partijen heb je nodig voor een effectieve aanpak?

Voor wie?
Dit webinar is leerzaam voor gemeenten, woningcorporaties, huurdersorganisaties, ouderenorganisaties en marktpartijen die in willen spelen op woonwensen van ouderen en doorstroming willen stimuleren. Het webinar geeft inzichten om in het beleid én de praktijk mee aan de slag te gaan. 

In de serie webinars ‘Woonzorgvraagstukken in de praktijk’ gaan we in samenwerking met de Taskforce Wonen en Zorg en in opdracht van VWS en BZK, Aedes, ActiZ en de VNG in op de opgave die er ligt en de oplossingen die daarvoor in de praktijk gevonden worden. Ook gaan we op zoek naar mogelijke verbeterpunten waarmee de Taskforce Wonen en Zorg in werksessies aan de slag gaat.

Afzenders
Dit webinar wordt georganiseerd in samenwerking met de Taskforce Wonen en Zorg, in opdracht van de ministeries VWS en BZK, Aedes, ActiZ en de VNG. Het webinar is kosteloos bij te wonen. Maar je moet je wel even aanmelden.

Webinar Langer thuis in een ander huis; over de mogelijkheden om de doorstroming van ouderen te stimuleren
Maandag 6 september 2021 (14.30 - 16.15 uur)

14.30 uur
Welkom en uitleg programma
Daniëlle Harkes, gespreksleider en eigenaar Begonia Advies

14.35 uur
Aftrap door Songül Mutluer over het belang van het stimuleren van de doorstroming van ouderen naar beter passende woonruimte
Songül Mutluer, wethouder Zaanstad en ambassadeur Taskforce Wonen en Zorg

14.45 uur
Doorstroming stimuleren van senioren op de woningmarkt
Ouderen verhuizen niet graag. Zeker niet als aantrekkelijk en geschikt aanbod ontbreekt. Dat is de cruciale voorwaarde om ouderen in beweging te brengen. Maar wat is er nog meer nodig? Platform31 heeft recent de instrumenten die doorstroming van senioren bevorderen in kaart gebracht. Susan van Klaveren, auteur van de publicatie, gaat in op de vijf interventiecategorieën: passend aanbod, op weg helpen, ontzorgen, prijsprikkel en voorrang. Ze geeft voorbeelden uit het hele land en pleit voor een samenhangende regionale aanpak.
Susan van Klaveren, projectleider wonen en zorg bij PLatform31

15.10 uur
Het verhaal van Jan en Alie; de stap naar een geschikte woning (video)
Jan en Alie verhuisden van hun eengezinswoning naar een appartement. Ze dachten aan de toekomst en hebben nog geen dag spijt van de stap. Alie vindt het jammer dat andere mensen de stap niet durven te zetten.

15.15 uur
65plus Verhuisvoordeel Zaanstreek-Waterland
In de regio Zaanstreek-Waterland wonen steeds meer oudere huishoudens. Niet iedere woning is geschikt (te maken) voor deze levensfase. Toch blijkt dat veel ouderen niet verhuizen of pas verhuizen als hun gezondheid het niet anders toelaat. De gemeenten in Zaanstreek-Waterland hebben in samenwerking met acht woningcorporaties een regeling ontwikkeld om oudere huurders te verleiden naar een passende, gelijkvloerse woning te verhuizen zodat zij meer naar wens wonen. De schotten tussen gemeenten en woningcorporaties worden met deze regeling doorbroken. Willeke Koops visiespecialist bij de gemeente Zaandam en Dion Heinis adviseur bij woningcorporatie Parteon lichten het gemeentelijk perspectief en dat van de woningcorporatie toe.
Willeke Koops, visiespecialist stedelijke ontwikkeling gemeente Zaandam
Dion Heinis, adviseur Parteon

15.30 uur
Bewustwording; je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

Actium is een woningcorporatie met woningbezit in Friesland en Drenthe. Actium zet volop in op langer zelfstandig wonen. Bewustwording is een belangrijke sleutel. In de gemeente Ooststellingwerf is gestart met de campagne ‘Woont u nog fijn’. Daarnaast is er het Beleefhuis in Assen, een samenwerking met de welzijnsorganisatie, de gemeente en de ledenvereniging van Icare. Allerlei aanpassingen in huis kunnen uitgeprobeerd maar ook het gesprek over verhuizen wordt gevoerd met bezoekers. Anita Westerhoek deelt vanuit het perspectief van de woningcorporatie haar ervaringen. Henk Oostland belicht de ervaringen en inzet van huurders bij dit thema.
Anita Westerhoek, projectmedewerker langer thuis wonen bij Woningcorporatie Actium
Henk Oostland, voorzitter van huurdersorganisatie Mit en Veur Mekaor (MEVM)

15.45 uur
Van groot naar beter in Lelystad
In de prestatieafspraken die de gemeente Lelystad, woningcorporatie Centrada en Huurdersvereniging Ons Belang (HVOB) maken is doorstroming één van de onderwerpen.  Het doorstroomproject 'Van groot naar beter' is in 2020 gestart als pilot en door de drie partijen gezamenlijk geëvalueerd. In 2021 is het voortgezet. Laurens Meerten voorzitter van de HVOB vertelt over het project en waarom de huurdersvereniging een actieve bijdrage levert.
Laurens Meerten, voorzitter Huurdersvereniging Ons Belang (HVOB)

15.55 uur
Reflectie op de praktijkvoorbeelden en vooruitblik naar de werksessie
Magdeleen Sturm
, organisator werksessies Taskforce Wonen en Zorg

16.15 uur
Afsluiting webinar

Webinar Langer thuis in een ander huis; over de mogelijkheden om de doorstroming van ouderen te stimuleren

Datum
Maandagmiddag 6 september 2021

Tijdstip
Aanvang webinar om 14.30 uur
Afsluiting webinar om 16.15 uur

Gratis deelname
Deelname aan dit webinar is gratis. Dit webinar word je aangeboden door de Taskforce Wonen en Zorg in het kader van het programma Langer Thuis.

Aanmelden
Je dient je vooraf aan te melden via deze website voor deelname aan het webinar en het ontvangen van een persoonlijke link voor deelname. Deze link ontvang je een dag voor het webinar.

Doelgroepen
De doelgroepen van het webinar zijn woningcorporaties, gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, architecten en ontwikkelaars én burgers, burgerinitiatieven / sociaal ondernemers.

Inhoud
De inhoudelijke organisatie van dit webinar is in handen van Daniëlle Harkes van Begonia Advies

Organisatie & inlichtingen
De logistieke organisatie van dit webinar is in handen van Nestas communicatie
Telefoon: (036) 530 77 00
E-mail: nestas@nestas.nl

 


Veluwezoom 32   -  1327 AH Almere   -   T. 036 530 77 00    -   E. nestas@nestas.nl

Algemene voorwaarden    -   Privacyverklaring   

Copyright Nestas communicatie © 2018    -   Powered by Idas B.V. Internet & ICT    -   Sitemap    -   Inloggen